fredag 9 januari 2015

Matematik



Matematik kan man ju hitta överallt och framför allt på förskolan om man tittar extra noga. Matematik för mig innan jag började den här utbildningen var 1+1=2 men så är det ju faktiskt inte. Inte helt och hållet i alla fall. Matematik är så mycket mer.


Mönster och former


Mönster och former är något som förekommer mycket i förskola. Barnen lär sig genom att titta och ta in bilder i sitt lärande. Mönster är något som återkommer tillexempel barnet har ett snöre och trär på pärlor i olika färger men i en speciell ordning. Det blir ett mönster. Former lär barnen sig genom att pedagogerna berättar och visar barnen samtidigt under en aktivitet. Solen är rund tillexempel. Lådan är fyrkantig och så vidare. Ljusbrunt med olika former och färger är något de yngre barnen kan använda och lära sig av. Man kan utveckla genom att låta barnen använda olika material när de arbetar med just mönster och former. När det gäller former kan man ju använda deg för att skapa olika former. Med mönster kan man använda olika färger på pappret och klippa och klistra så det blir olika mönster. Det jag tycker är viktigt är att barnen förstår det de gör. Att man som pedagog förklarar på ett enkelt och roligt sätt för barnen.


Mönster och former går lika bra att göra utomhus som inomhus. Utomhus kan man använda sig av materialet som finns i naturen, byggnader, skyltar och så vidare. I läroplanen står det: ”Utomhusvistelsen bör ge möjligheter till lek och andra aktiviteter både i planerad miljö och naturmiljö”(Lpfö 98 rev.2010.s.7).  Det är bara fantasin som stoppar oss. Som en förskola gjorde. De såg barnens intresse och gick vidare på det. Det slutade med ett relativt stort temaprojekt om kyrkor. Där det finns mycket form och mönster. ”Det började med en bilmatta och slutade med kyrkbygge” (Eriksson, Mattsson, Strömbom, 2006.s.80). Där kan man se hur man kan utveckla en idé till en annan.


Mönster är ett bra sätt för barnen att träna ögonen och minnet på också. Som pedagog kan du testa barnen och se om de kommer på vilken färg som saknas i ett färgmönster till exempel röd, grön, blå, gul, röd, grön, blå, gul och så tar man bort den första blåa till exempel. Ser barnet vilken färg det är som fattas? Där får barnen träna lite minne och komma ihåg saker som ögat registrerar.






Sortering och klassificering

Sortering och klassificera är också något som ingår i matematik. Detta är något som barnen gör automatiskt. Sorterar i olika färger, storlekar, former eller olika sorter tillexempel olika djurarter. Barnen ser ofta skillnad på saker och gillar att sortera.

I den här aktiviteten kan man även räkna de olika sakerna så får barnen öva på det också. Det är kul att bara lägga allting i en hög och sen se hur barnen gör för att sortera högen med saker. I det här begreppet ska barnen också lära sig att beskriva för andra barn hur de ska sortera, men också kunna se hur andra barn sorterar och sortera på samma sätt. Det gäller ju att hitta på saker hela tiden så att barnen utvecklas i sin matematiska utveckling. Det är viktigt även här att man hittar aktiviteter som barnen förstår, är roliga och intressanta. Man kan göra egna burkar som man lägger olika saker i och så ska barnen hitta burkarna som matchar varandra, alltså låter likadant eller känns likadant. I läroplanen står det:

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar”( Lpfö 98 rev.2010.s.10).

Därför är det viktigt att låta barnen få jobba lite själva och försöka lösa ett problem ensam eller ihop med de andra barnen i barngruppen.

Detta är något man kan göra utomhus också. I utemiljön finns massor av saker man kan sortera i olika kategorier. Till exempel olika storlekar på pinnar. Hur många pinnar har vi och hur många stenar har vi? Många barn är väldigt intresserade av just pinnar och stenar. Så det kan vara en bra aktivitet att börja med sedan kan man avancera till andra saker som olika djur eller vad man nu kan hitta i sin utemiljö på förskolan.

Rumsuppfattning och kroppsuppfattning

Rumsuppfattning och kroppsuppfattning ingår också i de matematiska begreppen som barnen lär sig i förskolan. Barnen lär sig tillexempel att min arm är längre än din, klockan hänger bredvid dörren. I rummet lär de ju sig olika former, olika färger, mönster med mera. Allting går ju in i vart annat. En aktivitet man kan göra med barnen är att mäta längden på dem i början på terminen och jämföra i barngruppen sedan kan man mäta dem igen i slutet på terminen och se om de vuxit eller inte. Barnen lär sig om sin kropp och dess omgivning med hjälp av kroppens olika delar. Ögon ser, händer känner och så vidare. I en Ur skur förskolan gör de så här när de arbetar med till exempel rumsuppfattning:

”Vi vill ge förskolebarnen möjlighet att utveckla begrepp, rumsuppfattning och problemlösningsförmåga. I leken skaffar sig barnen erfarenheter och kunskaper som ligger till grund för deras framtida matematiska inlärning. Genom ett medvetet förhållningssätt, där lärarna har ett mål, låter vi barnen först göra upptäckten och sedan synliggör vi matematiken för dem. Vi vill att de ska se matematiken som en naturlig del av sin vardag” (Glumslövs barnomsorg och skola, 2006.s.103).

Det är ett bra sätt att jobba med matematik så att barnen förstår och att de kan jobba med sin egen kropp som instrument. Rumsuppfattning och kroppsuppfattning är något barnen kan jobba med som är konkret. Ett naturligt matematiskt begrepp.

Referenser
Eriksson Christina, Mattson Carina, Strömbom Carina (2006) Matematikspaning. Former och mönster. I Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (red), Matematik i förskolan
(Nämnaren Tema:7),
Nämnaren/NCM, Göteborgs universitet ss.80-86.



Glumslövs barnomsorg och skola (2006) Matematik i ur och skur. I Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (red), Matematik i förskolan
(Nämnaren Tema:7),
Nämnaren/NCM, Göteborgs universitet ss.103-105.



 Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar