torsdag 27 november 2014

Granskning av kandidatuppsats

Vi hade ett seminarium med Kristna Bartley där vi skulle läst en gammal uppsats från våren 2014 som studenter som läste lärarutbildningen hade skrivit. Vi skulle kritiskt granska uppsatserna.

Vår grupps uppsats hette ”Fostrad till ansvar eller hjälplöshet? - förskolepedagogers interaktion med pojkar och flickor ur ett genusperspektiv”. Vad är bra? Vad är mindre bra? Hur skulle ni själva ha gjort? Var frågor vi undersökte när vi läste. Här är lite vad vi tyckte och tänkte i vår grupp om uppsatsen:

Inledning

Detta examensarbete börjar med att förklara vad begreppet genus är för någonting. Detta skulle passa bättre under avsnittet bakgrund, med direkta referenser till forskning. Inledningen skulle kunna innehålla en direkt koppling till att pedagoger faktiskt interagerar på olika sätt på grund av olika kön. Alltså att få en aning om vad examensarbetet handlar om. Få en tydligare bild av varför de vill undersöka detta.


Syfte

Vi tolkar att de skrivit två olika syften, en under syfte och en under sammanfattningen.

På den ena verkar de vilja undersöka om det finns skillnader. Och under sammanfattningen vilka skillnader som finns. Minskar trovärdigheten.


Bakgrund

Bakgrunden har inte olika perspektiv utan bara inriktat sig på att se skillnaderna. Det hade varit mer trovärdigt att de tog upp situationer där de behandlar pojkar och flickor lika.


Teorianknytning

Connells teori, beskriver begreppen tydligt.


Metod

Observation. Konstig referens i hela stycket. Skriver först att de inte skall delta i sammanhanget utan bara inta en observationsroll. Under genomförande beskriver de tydligt att de varit med och samspelat i observationssituationerna. Vad menas med samspelat? Delaktig i situationen eller suttit med i samma rum? Är det verkligen ok att delta i en observation? Vi anser att du då kan leda situationen åt det håll man vill. De skriver”..vi tolkade deltagarna...” Man ska inte tolka någonting under en observation?

 

Resultat

Menar de att syftet är att visa skillnaderna så är resultatet ok. Men det verkar konstigt att alla observationer visar att det är skillnader. Det borde finnas situationer där pojkar och flickor behandlas lika också eller när pojkar behandlas som flickor.


Diskussion

Det verkar som om att de har bestämt sig för att pedagogerna behandlar pojkar och flickor olika. Det skulle kunna behandlas olika på grund av ålder, sjukdomar och utveckling. Inte bara just för att de är pojke eller flicka.

Vi tycker att arbetet inte är trovärdigt på grund av att det inte finns olika perspektiv.                                 
(Del av gruppens arbete. Anna Albertsson, Jessica Carlsson, Therese Christensen, Jenni Ek.)

Jag tyckte det var en bra och intressant uppgift. Bra att se hur man inte ska skriva i sin uppsats nästa termin. Det var bra att få öva på att kritiskt granska någon annans text och få insikt i hur mycket jobb man har framför sig inför C uppsatsen nästa termin.

söndag 16 november 2014

Världskulturmuseet




När jag var på Världskulturmuseet så hade de en Afrikansk utställning som var från ca1200- talet och lite framåt ifrån provinsen Ife i Västafrika som var en stor handelscentra på. Man hittade de i början 1960- talet och grävningarna höll på fram till 1980- talet. Det var kul att se att så mycket var välbevarat efter så lång tid och man fick en bild av hur samhället såg ut då på den tiden.


Inför ett besök på den här utställningen hade man kunnat förbereda barnen på att människor har det olika i andra länder. Man kan även få in lite historia om hur det var i Sverige förr och nu. Det är viktigt för barnen att få se att alla är vi olika men lika värda. Det var mycket figurer och statyer, verktyg och smycken på utställningen och det kan vara kul att få en dialog med barnen om det de ser. Fotografering var tillåtet så låta barnen dokumentera det de ser hade varit bra för en vidare dialog med barnen.

De hade en utställning som de kallade ”Jordlingarna” som var mer anpassad till barnen. Där man fick prova på och flyga rymd skepp digitalt på en stor bildskärm. Lite saker anpassade till barnens höjd och så lite fakta om jordlingarna. Så man som pedagog får vara med och hjälpa barnen att läsa på skyltarna. Innan man besöker utställningen "Jordlingarna" så kan man ju ha tema rymden på förskolan och prata med barnen om rymden. Visa barnen vad en stjärna är och kanske till och med visa hur den ser ut på närmre håll än när man ser den på himlen från marken. Här får man ju in lite naturvetenskap i barnens lärande. " Förskolläraren ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik"(Lpfö98 rev.2010.s.11). Det hade varit kul att testa utställningen med en barngrupp.


Referenser  
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket